Kuasa Memilih

Jika kita saling memerlukan, kita boleh mengetepikan soal permusuhan dan hidup bersama-sama dalam keadaan yang lebih baik dan saling menghormati.

Sekali lagi aku memikirkan dengan mendalam, sebenarnya kuasa memilih itu bagi manusia menjadi faktor yang sangat penting dan asas dalam hidupnya. Hanya pilihan kita  sering kali menjadi cacat kerana kurangnya ilmu dan kemahiran tentang aspek pemilihan. Maka pemahaman tentang hidup ini bermula semula pada asas yang  lebih baik. Kita adalah satu entiti, dianugerahkan dengan beberapa kelebihan dan tanggungjawab keatas setiap perbuatan atau pemanfaatan keatas kelebihan itu. Jika kita sentiasa mempunyai pemahaman dan kesedaran yang lebih seimbang pada setiap masa, tentulah kita akan menjadi peribadi yang lebih baik..malah semakin meningkat nilai dan prestasi keinsanannya.

Sebenarnya, dalam hidup ini kita memerlukan kepada satu keyakinan dan kemudian berpegang teguh kepada prinsip itu, iaitu seperti manifestasi kepercayaan kepada Rukun Iman diantara lain ialah tentang Tuhan yang Maha Pencipta, Qada’ dan Qadar bagi manusia dan Hari Pembalasan. Kita akan seolah-olah telah menjumpai satu jalan yang lurus dan jelas setelah jauh tersesat dalam satu putaran hidup yang mengelirukan.

Advertisements
Kuasa Memilih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s